Freja - Planerad valpkull vintern 2001/2002


23/11Freja paras med Renarder´s Mexi Khan
21/12Vi åker till Skara Djursjukhus för en dräktighetskontroll med ultraljud. Det är ingen tvekan om att Freja är dräktig men veterinären ser bara en eller eventuellt två valpar. Samtidigt upptäcker hon att Freja har en liten tumör på mjälten som hon med stor sannolikhet tror är godartad. Hon tycker att vi ska kolla den igen när Freja har haft sina valpar för att se om den har vuxit.
25/163 dygn efterparningen och inga tecken på att en valpning är på gång
28/1Eftersom det fortfarande inte verkar bli någon valpning så  åker vi till Skara Djursjukhus på en kontroll. Ett nytt ultraljud och även röntgen och det konstateras att det inte finns några valpar. Däremot ser veterinären tecken på livmoderinflammation och tar en extra koll på tumören på mjälten som inte förändrats sedan förra ultraljudet i december. Vi får tid för ett återbesök om en vecka.
5/2Återbesök på Skara Djursjukhus. Ingen förändring sedan förra veckan så två veterinärer som tittar tycker att det bästa är att operera bort livmodern för problemen kommer säkert tillbaka efter nästa löp. Vi lämnar Freja i Skara för operation imorgon.
6/2Freja opereras på eftermiddagen. Veterinären ringer upp efter operationen och talar om att allt gått bra. De hittade rester efter tre moderkakor så hon har varit dräktig i alla fall. Samtidigt har de även tagit bort mjälten och skickat tumören för provtagning.
7/2Vi hämtar hem Freja som är väldigt pigg för att vara nyopererad. Hon äter med god aptit och accepterar tratten utan problem.
18/2Såret läker fint och nu kan vi ta stygnen. Veterinären ringer om provsvaret och det var tyvärr inte så positivt som vi hade hoppats. Tumören var elakartad och det konstaterades att Freja har Lymfosarcom.

Journalanteckning: Meddelat provsvar. Tidigt lymfosarcom. Var observant på symptom men då hunden är klin frisk utgår vi från det.
Copyright & Design - Lena Toftling - Hircum´s Kennel 2004